2020-01-07

Sveriges a-kassor delar ut pris till forskning om ökade skillnader i skydd vid arbetslöshet

Vårt forskningsråd delar ut 75 000 kronor till Jayeon Lindellee, som skrivit en avhandling om hur skillnader i skydd vid arbetslöshet har ökat.

Priset delas ut i samband med seminariet ”Hur står det till med den fackliga organisationsgraden?” i Stockholm den 5 februari.

Jayeon Lindellee vid Lunds universitet har skrivit en avhandling om hur den svenska arbetslöshetsförsäkringen har utvecklats till ett multipelarsystem, där kollektiva omställningsavtal och fackliga inkomstförsäkringar fått ökad betydelse i takt med att den statligt subventionerade a-kassan urholkats. Avhandlingen visar hur väletablerade grupper på arbetsmarknaden har fått ett likvärdigt eller bättre skydd, medan skyddsnätet har försvagats för grupper med osäkra anställningar.

– Som första forskare tar Jayeon ett helhetsgrepp på denna utveckling. Med en gedigen och välskriven analys av både den institutionella förändringen och dess konsekvenser bidrar hon med angelägen kunskap i en brännande aktuell fråga, säger Katarina Bengtson Ekström, ordförande i Sveriges a-kassors forskningsråd.

Seminarium: Hur står det till med den fackliga organisationsgraden?

Vårt forskningsråd delar ut priset i samband med seminariet ”Hur står det till med den fackliga organisationsgraden?” onsdag den 5 februari klockan 13 i Stockholm. Professor och tidigare pristagare Anders Kjellberg berättar hur utvecklingen av den fackliga organisationsgraden ser ut och arbetsmarknadens parter diskuterar vad det innebär på sikt. Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla.

Om priset

Sveriges a-kassor delar ut priset ungefär vartannat år för att stimulera forskning som är relevant för a-kassornas verksamhet. Det senaste priset delades ut 2017 till Carlo Michael Knotz vid Lunds universitet och Patrik Vulkan vid Göteborgs universitet. Pristagarna utses av Sveriges a-kassors forskningsråd.

För frågor kontakta

Tomas eriksson

Tomas Eriksson
Kanslichef
tomas.eriksson@sverigesakassor.se